• Westend
  • bortúra, pincejárás, online borbolt
  • Bortúra, pincejárás - Pannonhalmi Borvidék

    Bortúra, pincejárás - Pannonhalmi Borvidék

    Bortúra ajánlatok
  • Márton-napi pincejárás...
  • Sokszínűség

    Sokszínűség

    Pannonhalmi Borvidék - gyökerek

  • Hangyál Pincészet a Pannonhalmi Borvidéken
  • Nagymaros...
  • Bortúra, pincejárás, online borbolt
  • Budavári Borfesztivál
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Cseri - Arad - Tulipán

2016.06.23.

A három szó közötti kapocs, hogy a közelmúltban Aradra, a `Tulipánba` hívták a Cseri Pincészetet egy borbemutatóra...

A borkóstoló apropóján született meg Dorzsmai Endre írása:

A minap Aradon a Pannonhalmi borvidéken működő s az Apátsági pincészet árnyékából egyre inkább kitörő kitűnő családi vállalkozásnak, a Cseri pincének a borait kóstolhattuk a Tulipán borozóban. Egy kevéssé ismert pincészet borainak izgalmasságát, minőségét elég jól leméri az, hogy ott vannak-e nedűik a csúcsvendéglők polcain. Ezen éttermek ugyanis, mint például a Costes vagy a Borkonyha, melyeknek egyébként michelin csillagjuk is van (Cseriék mindkettőben ott vannak), megengedhetik maguknak, hogy kifejezetten a minőségre utazzanak, nem kell azt nézzék, hogy melyek a legnépszerűbb tételek a piacon. A vendégkör eleve az értők közül kerül ki és nagyobb bizalommal is van a sommelier iránt, aki végső soron arra tette fel az életét, hogy a lehető legjobban válogassa össze a borlapot, s hogy minden ételhez a leginkább odaillő bort kínálja. De mint megtudtuk, ott vannak a Cseri borok a TOP 100-ban benne levő Nu bisztróban, a Balaton legjobb éttermében, a Kistücsökben, az egyik legjobb kínai étteremben, a Nefritben, s persze a legjobb borbárokban, a Képzeld el!-ben, az Andante-ban, a Doblo-ban és az Etap-ban is. Másik oldalról azon is érdemes elgondolkodni, hogy milyen nagy dolog, hogy Magyarországon van esélye egy kis családi pincészetnek egyéni teljesítménye révén utat törni magának s nemcsak az ismeretség és a reklám számít abban, hogy ki kerül be a legjobb éttermekbe.

A Cseri pince ráadásul egy kifejezetten fiatal vállalkozás, tulajdonosai Cseri Norbert és Eszter. Norbert korábban a Pannonhalmi Apátságnál dolgozott 2005-től, de mindig is szeretett volna egy saját pincét. Az álom 2012-ben vált valóra, legalábbis ez volt az első évjárat, amikor címkézett borokkal a piacra léptek. Náluk egyébként elvi kérdés, mondhatni az üzletfilozófia része, hogy nem adnak el lédig bort, csak palackozottat.

9,5 hektár saját ültetvénnyel rendelkeznek, további egy hektárról vásárolnak Irsai Olivért a Márton napi borukhoz. Őket nem érte még utol a mai paletta-egyszerűsítési láz, inkább több kis tételre törekednek, mint arra, hogy 3-4 nagyobb palackszámban készült borral legyenek csak jelen a piacon. Az Aradon bemutatott tíz tétel is erről árulkodott.

Kóstoltunk reduktív iskolázású Sauvignon Blanc-t, Traminit, Archeus névre hallgató fehér házasítást, Rajnai Rizlinget valamint rosé házasítást, majd ezután következtek a fahordót is látott borok, melyek sora ismét Sauvigon Blanc-nal kezdődött, rajnai rizlinggel folytatódott, ezt követte a Feronia nevű fehér házasítás, majd két vörös bor, mindkettő Merlot-ból és Cabernet Franc-ból készült, az első „Chanson” névre hallgatott, a másodikat Legendának hívták. Ezutóbbit csak jó évjáratokban késztik, ami helyes döntés: egy ilyen bemutatkozás után – a borvidék egyik legjobb vörösboráról van szó – nem lehet engedni a minőségből.

A borok egytől egyik hibátlanok voltak, a közönség talán a rosét fogadta a legnagyobb lelkesedéssel, de sokan dicsérték a Sauvignon Blanc-t és a vörösöket is. A rosé kapcsán parázs vita alakult ki a közönség körében, hogy inkább málnára vagy inkább eperre emlékeztet e nemes nedű. Jómagam úgy vélem, s ezt el is mondtam helyben, hogy mindkét illat- és íz-asszociáció helytálló, a bornak epres és málnás karaktere egyaránt van, ami egyébként nem ritka a rosé-k világában. Persze a legtöbb borfogyasztó hajlamos ragaszkodni az első társításához. A rosé kapcsán hangzott el az a bon mot, hogy más pincészetekkel ellentétben nem adnak palackozáskor széndioxidot a borhoz, mivel az olyan, mint a haza földje, „ápol és eltakar”, mármint ugye a hibákat takarja el. Inkább arra törekednek, hogy némi természetes széndioxidot őrizzenek meg a borban, ha sikerül. Másik oldalról meg nem zavarja őket, ha a száraz kategórián belül a borban visszamarad pár gramm természetes cukor.

A borvidékről megtudtuk, hogy a Rajnai Rizlinget választotta zászlóshajójának, ők is nagy hangsúlyt fektetnek erre a fajtára. A két nagy iskola, a Pfalz-i és Mosel-i közül inkább az utóbbihoz állnak közel. Igyekeznek tartalmas, de lendületes borokat készíteni, ehhez többek között radikális hozamkorlátozást alkalmaznak. Ezúttal egy plusz megokolással is találkoztunk. Általában azt halljuk, hogy a hozamkorlátozás értelme, hogy kevesebb fürt meghagyása esetén jobb minőséget ad a tőke, hiszen minden erejét a megmaradt fürtökbe pumpálja bele. De emellett Cseri Norbert elmondta, hogy ha nem terhelik túl a szőlőt, akkor több energiája marad arra, hogy megvédje önmagát s így kevesebb permetezést igényel. Igyekeznek biológiai védekezést alkalmazni, rovarölő szereket például egyáltalán nem használnak.

A remek borok mellé majonézes gombakrémmel megkent valamint jó minőségű, kisüzemi, paprikamentes kolbásszal fedett bagett-karikákat, továbbá házi tésztával körített ízletes csirkepaprikást fogyaszthatott az érdeklődő közönség.

Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen a 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára. A Cseri borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart...

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Pannonhalmi Borvidéki
Bor-Promóciós Kft.

Tel: +36-20/566-0803

E-mail: borpromo@borpromo.hu

Posta cím:

9095 Táp, Kossuth út 25.

Adószám: 24216979-2-08

Közösségi adószám: HU24216979

Bankszámla szám:

59300216-11025612

Cégjegyzéksz.: 08-09-024587


Kiemelt termékek

Pannonhalmi Apátsági …

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina fehér 2022 Ár: 4 700 FtEgységár: 6 266 Ft /liter

23 Borcsomag - Babarczi …

23 Borcsomag - Babarczi Szőlőbortok Ár: 19 500 FtEgységár: 19 500 Ft /Karton
Új

Top termékek

Babarczi Buborczi

Babarczi Buborczi Ár: 2 100 FtEgységár: 2 800 Ft /liter

Pannonhalmi Apátsági …

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusio 2020 Ár: 13 500 FtEgységár: 18 000 Ft /liter